4 redenen waarom stress slecht is voor je huid en wat je eraan kunt doen

4 redenen waarom stress slecht is voor je huid en wat je eraan kunt doen

Iedereen weet hoe stress voelt. Alles wordt te veel en je lijkt de controle te verliezen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam en hoe beïnvloeden deze processen je huid? Wij hebben de antwoorden op deze vragen.

Icoon

Vier manieren waarop stress je huid negatief beïnvloedt

Je hart gaat sneller kloppen, je handen gaan zweten en je hebt plotseling moeite om helder te denken. Kortom: je hebt stress. Daardoor gebeurt er ook veel met je huid.

  • Stress bevordert ontstekingen

Ontsteking is een van de hoofdoorzaken van acne. Meestal gaat het helemaal niet om ontstekingen in de huid, maar om ontstekingen die ergens in het lichaam kunnen zitten. Dit wordt systemische ontsteking genoemd. Bij acne en een onzuivere huid zitten deze vaak in de darmen. Stress verhoogt het risico op ontstekingen - en dit kan niet alleen leiden tot een onzuivere huid en puistjes, maar ook tot allerlei andere gezondheidsproblemen.

  • Stress laat je bloedsuikerspiegel stijgen

Stress kan jouw bloedsuikerspiegel verhogen, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde productie van zogenaamde androgenen, mannelijke geslachtshormonen. En juist deze spelen een doorslaggevende rol bij het ontstaan ​​van mee-eters en puistjes, want hoe meer androgenen je in je bloed hebt, hoe meer talg je lichaam aanmaakt. Te veel talg leidt snel tot verstopte poriën en voila – mee-eters en puistjes verschijnen.

  • Stress beschadigt je huidbarrière

Een intacte huidbarrière is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde en mooie huid. Enerzijds voorkomt het vochtverlies, anderzijds zorgt het ervoor dat bacteriën en virussen de huid niet kunnen binnendringen. Stress kan er nu voor zorgen dat jouw huidbarrière poreus wordt. Het gevolg: een droge huid, onzuiverheden en puistjes.

  • Stress heeft een negatief effect op jouw dieet

Wie heeft er tijd om vers eten te koken als hij al haast heeft? Fastfood en kant-en-klaarmaaltijden zijn daarom meestal de eerste keuze in stressvolle situaties. Ze versterken het negatieve effect van stress op je huid nog verder door een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel te veroorzaken en als gevolg daarvan een verhoogde insuline afscheiding en androgeenproductie. Waardevolle voedingsstoffen en vitamines kunnen ook snel verloren gaan. Geen wonder dat je je slecht voelt na zo'n maaltijd. Maar dat is nog niet alles, want mee-eters en puistjes laten meestal niet lang op zich wachten.

Blijf kalm en zorg goed voor jezelf – dit kun je doen tegen stress

Het goede nieuws: je hoeft niet alleen stress te accepteren, je kunt ook in hectische tijden iets doen waardoor je je beter voelt.

Neem je leven actief in eigen handen

De sleutel tot het omgaan met stress is leren hoe je er op de juiste manier mee kunt omgaan. Dit betekent in de eerste plaats dat je actief de leiding neemt over jouw leven en stressvolle situaties. In plaats van je hulpeloos te voelen, moet je je moeten concentreren op jouw mogelijkheden. En ja, die zijn er altijd! Dit is waar de juiste mindset er echt toe doet, omdat deze bepaalt of je jezelf als passief object of als een actief subject beschouwt.

Ontspan met kleine self care-rituelen

Sommige dingen moeten echt meteen gedaan worden, en er is gewoon geen manier om de stress in deze situaties te verminderen. Het is daarom des te belangrijker dat je jezelf kleine ontspanningspauzes gunt zodra dit weer mogelijk is. Dergelijke bewust gecreëerde pauzes zorgen voor een belangrijke afstand tot de dagelijkse stress en helpen je jouw energiereserves op te laden en weer in balans te komen.

Vooral zorgvuldig ontworpen rituelen zijn geweldig, waarin je jezelf liefdevolle aandacht geeft en bewust aandacht besteedt aan je gevoelens. Ons verzorgingsritueel in vier stappen is perfect om iets goeds voor jezelf te doen en bewust te ontspannen na een lange dag. Daarnaast kun je jouw huid verwennen met een van onze gezichtsmaskers terwijl je jezelf bijvoorbeeld trakteert op een warm bad. Vervolgens kun je onze lichaamsolie of onze bodymousse van top tot teen aanbrengen. Zo zorg je tegelijkertijd voor je lichaam en je ziel.

Wij raden daarbij aan