Veganistische cosmetica, natuurlijke cosmetica, biologische cosmetica - wat kunnen ze?

Wil je plantaardige cosmetica kopen en gebruiken: Logisch toch? Helaas niet - achter natuurlijk ogende "labels" gaat vaak het volledige chemische assortiment van conventionele cosmetica schuil.

Icoon

De jungle van natuurlijke cosmetische termen

De vraag naar cosmetica van natuurlijke oorsprong is tegenwoordig groot en neemt toe. Steeds minder klanten zijn bereid zich bloot te stellen aan de ondoorzichtige massa synthetische ingrediënten waaruit conventionele cosmetica bestaat. Maar zodra u op zoek bent naar plantaardige alternatieven, wordt u verrast door een heuse jungle van categorieën die vaak niet houden wat ze beloven. We hebben een overzicht gemaakt:

Conventionele cosmetica: Alles wat wettelijk is toegestaan, kan hier ravotten: van hormonaal werkzame tot irriterende of allergie veroorzakende stoffen tot potentieel kankerverwekkende stoffen.

Cosmetica "zonder ...": Het feit dat een zorgwekkend ingrediënt niet wordt gebruikt, is geen garantie dat het vervangende actieve ingrediënt of de hele formulering geen schadelijke effecten zal hebben. Zie conventionele cosmetica.

Veganistische cosmetica: zijn niet automatisch van natuurlijke oorsprong! Veganistische cosmetica kan een groot aantal synthetische componenten bevatten die in conventionele cosmetica voorkomen, maar bevatten simpelweg geen ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Plantaardige cosmetica : Bevat een aandeel ingrediënten van plantaardige oorsprong, zoals extracten en oliën of zwaar bewerkte stoffen uit plantaardige grondstoffen. Vaak dienen deze dan als haak voor een “groen imago”, maar vormen slechts een klein deel van het product. De rest komt meestal overeen met conventionele cosmetica. Groen wassen dus.

Natuurlijke cosmetica: het wordt langzaam warmer - maar ook bedrieglijker! Natuurlijke cosmetica is geen beschermde term. Hier kan het zich op dezelfde manier gedragen als plantaardige cosmetica als er geen betrouwbaar natuurcosmetica-zegel wordt vermeld. Als dit het geval is, verplichten de fabrikanten van natuurlijke cosmetica zich ertoe een bepaald aandeel grondstoffen van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Nogmaals, het is echter ook zo dat dit ook chemische derivaten van natuurlijke grondstoffen kunnen zijn. Natuurlijk kunnen hier ook dierlijke grondstoffen worden gebruikt. Bijenwas en lanoline worden zelfs heel vaak gebruikt in natuurlijke cosmetica. Als de grondstoffen uit de conventionele landbouw komen, is er ook de mogelijkheid van verontreinigende residuen uit de productie. Bij de controle van natuurlijke cosmetica heeft GLOBAL 2000 ongeveer 60 merken van natuurlijke cosmetica getest op hun etikettering en met name het type toepassing onderzocht om freeriders te identificeren.

Biologische cosmetica: De trend naar cosmetica die gebruik maakt van grondstoffen uit gecontroleerde biologische teelt is de juiste weg. Het voorgeschreven aandeel van deze biologische grondstoffen is echter sterk afhankelijk van de betreffende biologische certificatie-instelling. In ecocert biologische cosmetica is bijvoorbeeld het aandeel grondstoffen van plantaardige oorsprong 95%, maar het biologische aandeel slechts 10%. Voor sommige biologische zegels, zoals Austria Bio Garantie, is het vereiste biologische aandeel hoog met 95% en kan biologische cosmetica zich dus duidelijk onderscheiden van de andere categorieën. Ook hierbij is het van belang dat - indien mogelijk - alle ingrediënten afkomstig zijn uit gecontroleerde biologische teelt. De uitzonderingen zijn emulgatoren en conserveermiddelen. Maar wees voorzichtig - biologische cosmetica is niet alleen veganistisch!

PURE HUIDVOEDING: een klasse apart. Alleen PURE SKIN FOOD gebruikt alleen plantaardige grondstoffen die 100% biologisch zijn geteeld en bovendien vegan en dierproefvrij zijn.

Wij raden daarbij aan